Cum a fost la scoala?

Ati observat ca de fiecare data cand intrebati copilul „Cum a fost la scoala”, acesta raspunde, plictisit: „Bine.”? Unii dintre noi, daca suntem prea grabiti sau obositi, ne complacem cu acest raspuns si raman asa…multe semne de intrebare.

Nu, nu este ok! De ce ne mai straduim sa intrebam cum a fost la scoala, daca oricum nu avem de gand sa petrecem prea mult timp cu acest subiect?

 Nu trebuie sa fii psiholog ca sa stii cum sa discuti cu copilul tau, ce intrebari sa ii adresezi, daca vrei sa afli cum si-a petrecut acea perioada din zi in care nu a fost alaturi de tine.

oana

Si atunci, in loc sa imi intreb copilul cum a fost la scoala, pun intrebari „iscoditoare” si copilul stie cum sa raspunda, fiindca intrebarile mele ii improspateaza memoria. In acest fel putem sa discutam mult timp si chiar sa reluam discutiile si in alta zi, fiindca tot isi mai aduce aminte cate ceva.

 De exemplu, o intreb pe fiica-mea: Ce ati pictat azi la ora de desen? Cu cine ai stat in banca? Ai mancat sandwich-ul – trebuie sa stiu, nu? 🙂 , Cu cine te-ai inteles cel mai bine azi? Te-a suparat cineva? Ce ai facut in pauza? Care a fost cel mai amuzant lucru care s-a întamplat azi? Cum te-ai inteles azi cu colega ta de banca? A facut cineva un gest frumos pentru tine? Tu ai facut ceva frumos pentru cineva? Iti doresti vreun prieten nou din clasa? Pe cine nu vrei prieten din clasa ta? De ce? Cine te-a facut sa razi azi? Invatatoarea s-a suparat azi pe cineva? Ce ati invatat astazi? Te-ai descurcat cu noile lectii?

Si mai sunt atat de multe intrebari pe care le poti adresa copilului! Putem exagera, de ce nu? Dorim sa ii invatam sa comunice, sa isi foloseasca imaginatia, sa se exprime. Oare cum ar raspunde la intrebarile: Ce ati face daca un stol de porumbei s-ar aseza la ferestrele scolii si ar ganguri toata ziua? Ce ai face daca doamna invatatoare te-ar numi pe tine sa fii profesor pentru o zi? Care coleg ai vrea sa fie profesorul tau pentru o zi?

Ce povesti frumoase am scrie!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s